Després de més d’un any patint la pandèmia de COVID-19, s’aproven les primeres vacunes que poden protegir-nos de la mateixa, i no obstant això, llavors apareix la por als possibles riscos derivats de la inoculació d’aquestes vacunes. Des Farmàcia Roser Miró, tractarem d’explicar d’una manera senzilla, que són i com funcionen les vacunes.
En primer lloc, hem d’entendre que una vacuna és en realitat una preparació realitzada en un laboratori farmacèutic, per generar immunitat contra una malaltia, estimulant a l’organisme a produir anticossos.
De forma generalitzada, les vacunes contenen microbis, com virus o bacteris, semblants als que ens causarien la malaltia, però a partir de formes afeblides o mortes del microbi, que estimulen al sistema immunològic del cos humà a reconèixer-los com una amenaça, i produir anticossos.
Si posteriorment entrem en contacte amb la infecció, el nostre cos ja reconeix el microbi invasor i ja disposa d’anticossos per a la lluitar contra la malaltia i, evitar-la abans que comencem a sentir-nos malament.
L’administració d’una vacuna o vaccí, es diu vacunació o vaccinació i, generalment es realitza mitjançant una injecció, però també n’hi ha algunes que es poden prendre per via oral o, nebulitzada per via nasal.
És molt important saber que un cop vacunats, el risc d’infecció es redueix, i per tant és molt menys probable que transmetem la malaltia a altres persones, especialment la més vulnerables.
La vacunació és el mètode més eficaç per prevenir les malalties infeccioses, i quan la majoria de la població està vacunada per a una determinada malaltia, s’arriba a l’anomenada immunitat col·lectiva, de grup o de ramat.
Quan aquesta immunitat de grup es generalitza a nivell mundial, disminueix el risc de contraure una malaltia i fins i tot és possible eradicar-la. D’aquesta manera, al llarg de la història de les vacunes, la humanitat ha aconseguit eradicar o restringir al màxim malalties com la verola, la poliomielitis, el xarampió o el tètanus, a gairebé tot el món.
En altres casos, com la grip, el VHP (virus del Papiloma humà) o la varicel·la, l’eradicació no ha estat possible, però la vacunació és el sistema més efectiu per lluitar contra aquestes malalties.
En el cas d’una malaltia nova com la Covid-19, no se sap encara el percentatge de immunitzats que és necessari per aconseguir la immunitat col·lectiva.
Després de l’administració d’una o més dosis d’una vacuna, quedem altament protegits contra la malaltia que tracta, durant un determinat període de temps, normalment anys, o fins i tot per a tota la vida. En el cas de les vacunes de la Covid-19, encara no es disposa d’informació suficient per saber durant quant de temps quedarem immunitzats, però tot indica, que, com succeeix amb la grip estacional, necessitarem administrar-nos recordatoris de forma periòdica, que a més ens protegiran de les noves soques.
Finalment, com a curiositat, cal dir que els termes vacuna i vacunació deriven d’un tractat de 1789 d’Edward Jenner anomenat “Una investigació sobre les causes i efectes de les variolae vaccinae (verola bovina)”, i que Louis Pasteur va proposar el 1881 generalitzar en honor a Jenner a totes les vacunes.
En un proper article, tractarem els diferents tipus de vacunes, i especialment les noves vacunes d’ARN missatger, contra la Covid-19.
Fonts:
OMS: Vacunes i immunització: què és la vacunació? Actualitzat el 31 de desembre de l’any 2020 i consultat l’abril del 2021.