Fonendoscopi

Un estetoscopi o fonendoscopi és un aparell acústic que es fa servir en diferents branques de la salut, principalment en medicina, però també en odontologia, infermeria, fisioteràpia o veterinària, per escoltar els sons interns del cos, cosa que es coneix com a auscultació.

Generalment s’usa en l’auscultació dels sons cardíacs o dels sons respiratoris, encara que algunes vegades també s’usa per objectivar sorolls intestinals o bufats per fluxos anòmals sanguinis en artèries i venes. L’examen per mitjà de l’estetoscopi s’anomena auscultació.

Un fonendoscopi està constituït per un o dos tubs de goma que acaben en dues ogives que s’adapten a l’orella. D’altra banda, aquests tubs enllacen amb un altre que conté un diafragma anomenat generalment membrana i una campana de metall, que serveixen per amplificar els sons de l’auscultació.

Tant la membrana com la campana, es poden col·locar al pacient, per detectar els senyals acústics que viatgen a través dels tubs plens d’aire i arriben fins a les orelles de l’explorador.

La campana transmet els sons de baixa freqüència i, és usada per escoltar els pulmons. La membrana, en canvi, detecta les altes freqüències i permet escoltar el cor.

Tradicionalment, i encara en segons quines marques de fonendoscopis, per detectar les diferents freqüències, es tenen dues maneres, que s’utilitzen de la següent manera:

  • Mode Campana (Baixa freqüència)

Per escoltar sons de baixa freqüència, es recolza sense pressionar l’estetoscopi sobre la pell del pacient. La membrana està subjecta per un contorn flexible i queda suspesa en aquesta, permetent que la membrana pugui vibrar àmpliament i transmetre sons de longitud d’ones llargues, és a dir, sons de baixa freqüència.

  • Mode Membrana (Alta freqüència)

Per captar els sons de freqüències més altes, es pressiona fermament, de la mateixa manera que es faria amb un estetoscopi tradicional de doble campana en el mode diafragma. En exercir aquesta pressió, la membrana es desplaça cap a dins fins a tocar amb un anell intern. Aquest anell restringeix el moviment de la membrana bloquejant o atenuant les longituds d’ona més llargues dels sons de baixa freqüència, permetent escoltar només les longituds d’ona més curtes dels sons d’alta freqüència.

Des de Farmàcia Roser Miró, recomanem els estetoscopis de la marca Littmann, ja que mentre que amb altres marques de fonendoscopis, cal treure i canviar els diafragmes i les campanes, els fonendoscopis Littmann són extraordinàriament còmodes i senzills.

Per sentir sons de baixa freqüència, col·loqueu la campana amb suavitat sobre el pacient. En aquesta posició, la membrana del diafragma queda suspesa, cosa que permet que ressonin els sons de baixa freqüència.

Per sentir sons d’alta freqüència, exerceixi una pressió de contacte ferma sobre la peça toràcica. En prémer la peça toràcica, el moviment de la membrana del diafragma es restringeix. Això bloqueja (o atenua) els sons de baixa freqüència, cosa que us permet sentir els sons d’alta freqüència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *