El llevat vermell d’arròs és un llevat anomenat Monascus purpureus, que s’obté al fermentar l’arròs blanc. Quan es fermenta l’arròs, creix sobre ell un fong (florit), el “Monascus purpureus”, que va adquirint un color vermell a mesura que s’estén.
A l’Àsia s’ha fet servir tradicionalment com a colorant per al menjar, per donar color a carns i altres menjars en general, però que també ha estat usat secularment en la medicina xinesa, per combatre problemes digestius i cardíacs.
Durant el procés de fermentació, es generen diferents substàncies beneficioses per a l’organisme, entre les quals trobem algunes estatines del tipus monacolines, i en concret la monacolina K. En la seva composició també trobem àcids grassos, fitosterols, isoflavonoides i els pigments que li confereixen el seu característic color vermell.
Les monacolines presents en el llevat vermell d’arròs, K i L, inhibeixen la HMG-CoA reductasa, que és un enzim que participa en la síntesi del colesterol.
Tal com avala l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), la monacolina K del llevat vermell d’arròs, és capaç d’inhibir la síntesi del colesterol en el nostre cos, reduint la presència de colesterol-LDL, conegut com a colesterol dolent, a la sang. Els seus principis actius, s’encarreguen de controlar el nivell de colesterol, quan en detecten un nivell alt en la sang.
El llevat vermell d’arròs està disponible com a suplement alimentari, sense haver de recórrer als fàrmacs de síntesi, i la pròpia AESAN, regula la quantitat de monacolina K saludable per al nostre organisme en dosis diàries de 10 mg.
D’altra banda, com hem comentat, el llevat vermell d’arròs, té present altres compostos, com les isoflavones i els esterols, que podrien actuar com a coadjuvants en les seves propietats, per disminuir els lípids en sang.