Test d’antigen

El test d’antigen és una prova destinada a diagnosticar de manera ràpida el coronavirus Covid-19, mitjançant la detecció de les proteïnes del virus.

El seu funcionament consisteix, a l’igual que el test PCR, en obtenir una mostra de mucosa nasofaríngia, amb un bastonet amb un cotó a la punta. Aquest cotó amb la mostra de mucosa, es col·loca en un cartró amb reactius, que indiquen si el resultat és positiu o negatiu.

Test Antigen Farmàcia Andorra
Foto Fernando Galindo. Diari d’Andorra

Aquest cartró funciona de manera similar a una prova d’embaràs i mitjançant un indicador, ens diu si una persona té Covid-19. El seu gran avantatge és que ens permet saber el resultat en uns 15 minuts, molt inferior al de les proves PCR, que poden trigar diversos dies.

Els resultats dels tests d’antígens són molt precisos. No obstant això, hi ha certa probabilitat dels falsos negatius, de manera que un resultat negatiu no descarta completament la infecció.

El test d’antígens és una prova amb elevada sensibilitat en els primers dies de la infecció. La sensibilitat en els primers dies de contagi (0-3 dies) és d’un 100% i d’el 4-7 dia de el 90%.

A diferència dels tests serològics (amb una mostra de sang), aquest test no detecta els anticossos, sinó que detecta si el pacient està infectat en aquest moment o no. El resultat per tant, pot ser positiu o negatiu.

A dia d’avui les PCR segueixen sent les proves més fiables, encara que és cert que els test d’antígens són de gran utilitat per descongestionar els laboratoris, ja que permeten millorar el cribratge en la població, i limitar les proves PCR només a pacients amb símptomes de la malaltia.

Actualment, a diferència d’Espanya, a Andorra i a altres països com França, les farmàcies estan autoritzades a realitzar aquest tipus de proves, i unes 10 farmàcies d’Andorra, entre les quals la nostra, ja estan realitzant aquest test entre els clients que ho sol·liciten.

Aquesta discrepància, ha generat gran interès entre la premsa nacional i internacional, i per exemple ahir, van acudir a la nostra farmàcia el Diari d’Andorra, i també ens van entrevistar des de la Televisió de Catalunya TV3, per interessar-se pel tema. Si li interessa, al final de l’article trobarà els enllaços.

A Andorra, la condició imposada a les farmàcies, és que a final del dia, s’han de notificar les proves realitzades al Ministeri de Sanitat. En cas d’obtenir un positiu, la notificació cal realitzar-la a l’acte, perquè el Ministeri pugui iniciar els procediments establerts de confinament i traçabilitat.

Tal com vam comentar a les entrevistes, al nostre parer, els tests d’antígens seguiran sent de gran interès, i especialment durant les festes de Nadal, fins que apareguin els tests de saliva, que permetran fer-se el cribatge des de casa.

Des de la nostra farmàcia, recomanem als clients que vulguin realitzar-se la prova, especialment durant les festes nadalenques, sol·licitar cita prèvia. El cost de la prova és de 19 €, i podem notificar-li el resultat en 15 minuts.  També podem lliurar-li una certificació escrita o notificar-li el resultat a través del mòbil, mitjançant SMS o per WhatsApp.

Actualment també disposem d’Autotest d’antígens perque es pugui realitzar els test vostè mateix. Especialment recomanat si té algún tipus d’esdeveniment amb familiars, amics o de feina fora del seu entorn familiar. Autotest Covid-19 Realy Tech.

 

Entrevista del Diari d’Andorra a Farmàcia Roser Miró

Entrevista de “Els matins” de TV3 a Farmàcia Roser Miró

6 comentaris de “Test d’antigen

  • MartiB diu:

   Bon dia Àngela,
   A la nostra farmàcia es possible de fer-se test d’antígens, i també es possible comprar-ne d’ús individual per fer-se’ls a casa. Li passo el seu comentari a la farmàcia i la respondran per email.
   Salutacions
   Farmàcia Roser Miró

 1. M. Jesus diu:

  Soc de Barcelona i no puc pujar a Andorra. Seria possible comprar TAR i que l’enviessiu aquí? Gràcies!

 2. Núria diu:

  Bon dia, els propers dies venim a Andorra i estaria interessada en comprar-ne, quin preu tenen i en quin format es venen?

  • MartiB diu:

   Bon dia,
   Actualment disposem d’autotests d’antígens a 9,90€ unitat, però aquesta mateixa setmana ens arriba una nova comanda amb diferents presentacions. Disposarem de caixes kit de 5 tests i de 25 tests. Tant bon punt arribin també les posarem a la venda online.
   Salutacions
   Farmàcia Roser Miró

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *