Tipus de mascaretes protectores

Una mascareta és un dispositiu dissenyat per protegir al portador de la inhalació d’atmosferes perilloses com fum, gasos o microorganismes (bacteris i virus), així com per protegir als altres, quan el portador pot contagiar alguna malaltia.

Tipus de mascaretes:

En el context actual relacionat amb el coronavirus Covid-19, bàsicament parlem de 2 tipus de mascaretes segons al públic a qui va dirigida: les mascaretes sanitàries i les mascaretes no sanitàries

  1. Les mascaretes sanitàries, aptes per a ser utilitzades per personal sanitari, en tenim de dos tipus: les quirúrgiques i les d’alta eficàcia.
    1. Les quirúrgiques estan pensades per retenir les gotícules de saliva que contenen el virus si una persona està infectada. Bàsicament, protegeixen als altres de nosaltres, i actualment són molt importants, ja que molts de nosaltres podem ser portadors de Coronavirus sense saber-ho (Casos asimptomàtics), i sense voler, contagiar als altres, entre ells persones vulnerables.
    2. Les mascaretes autofiltrants o d’alta eficàcia, segons la normativa europea, es divideixen en tres categories: FFP1, FFP2 i FFP3, en funció de la seva capacitat de filtració.

Les FFP2 impliquen un 92% d’eficàcia de filtració mínima, i per tant, a diferència de les quirúrgiques, protegeixen en tots dos sentits, és a dir, tant al portador, com als seus contactes.

Les FFP3 (98% d’eficàcia de filtració mínima) s’usen en tasques amb risc d’exposició a aerosols.

Actualment, com és el cas de la nostra farmàcia, s’estan aconseguint mascaretes segons la categoria nord-americana N95, que suposa una protecció igual o superior al 95%. Aquestes mascaretes segons la normativa europea, estarien classificades entre les FFP2 i les FFP3, per tant, una capacitat de filtració molt elevada. Actualment disposem de mascaretes FFP2, si desitja comprar-ne, ho pot fer a la nostra pàgina mascaretes FFP2.

En general, les mascaretes no són reutilitzables i, les mascaretes quirúrgiques, no s’haurien d’usar durant més de 4 hores, i les mascaretes d’alta eficàcia un màxim de 8 hores.

No obstant això, actualment s’estan usant per personal no sanitari, que les porta per sortir a passejar, i tornar a casa. En aquest cas, des de farmàcia Roser Miró, recomanem ventilar-les a l’arribar a casa i així, donar-los un ús més prolongat.

  1. Les mascaretes no sanitàries no són aptes per a ser utilitzades per personal sanitari, però si per la resta de professionals i població. Les podem dividir en dos tipus segons el criteri de la ANSM (Agence Nacionalles (França) de Securité des Médicaments et Produits Sanitaires) : Categoria 1 i 2
  • Les mascaretes categoria 1 :  Son mascaretes destinades a ser utilitzades per professionals amb contacte amb el públic. La persona que les utilitza no ha de tenir simptomatologia. Filtren més d’un 90 % de partícules emeses de tamany de 3 micres.
  • Les mascaretes tipus 2 seran les mascaretes destinades a la resta de la població. S’utilitzaran sempre que no es tingui simptomatologia. Protegiran als individus que ens envolten. El grau d’eficàcia augmenta sempre i quan tota la comunitat les porti.

Aquest dos tipus de mascaretes solen ser de roba, reutilitzables i aguanten la seva capacitat de filtració vàries rentades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *