Vacunes ARNm

En el nostre anterior article, tractàvem d’explicar que són i com funcionen les vacunes, i dèiem que eren una preparació realitzada en un laboratori farmacèutic, per generar immunitat contra una malaltia, estimulant a l’organisme a produir anticossos.

També dèiem que fins al moment actual, les vacunes funcionaven inoculant formes afeblides de virus o bacteri que produeix la malaltia, perquè l’organisme produeixi anticossos, per combatre la malaltia si posteriorment la contrau.

Però actualment, per combatre la pandèmia de Covid-19, han aparegut unes noves vacunes, amb la mateixa finalitat de produir anticossos contra el Sars-COV-2, però que funcionen de manera diferent. Es diuen vacunes d’ARN (àcid ribonucleic) Missatger o ARNm.

Hem de saber que tots els organismes posseeixen unes biomolècules anomenades àcids nucleics, que contenen les instruccions necessàries per realitzar els processos vitals de l’organisme. Existeixen 2 tipus d’àcids nucleics: l’ADN (àcid desoxiribonucleic) i l’ARN (àcid ribonucleic).

L’ADN conté la informació genètica, però l’ARN és l’encarregat de que aquesta informació sigui compresa per les cèl·lules.

Les vacunes d’ARNm contra la Covid-19 ensenyen a les nostres cèl·lules a produir una proteïna, que desencadena una resposta immunitària dins del nostre organisme, que és ni més ni menys que la de produir anticossos, per protegir-nos d’infeccions produïdes pel virus real.

Un cop inoculada la vacuna d’ARNm en el múscul, aquesta entra al ribosoma de les cèl·lules i els ensenya a produir una proteïna, anomenada proteïna Spike, que està present en la superfície del virus que causa la Covid-19.

Quan les cèl·lules immunitàries han produït una porció de proteïna, el sistema immunitari la reconeix com un cos estrany i la seva resposta és la de produir anticossos, com succeiria en una infecció natural amb Covid-19.

A diferència de les vacunes tradicionals, hem vist que les vacunes d’ARNm no contenen el virus viu que causa el Covid.

L’ARNm no entra mai en el nucli cel·lular, que és on està l’ADN o material genètic, per tant, de cap manera interactuen amb l’ADN, i en conseqüència no poden afectar-lo. Un cop la cèl·lula ha fet servir les instruccions de l’ARNm es descompon.

Com les altres vacunes, les vacunes d’ARNm generen protecció contra la Covid-19 per no patir conseqüències greus en cas de contraure la malaltia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *