Vitamina C

Les vitamines són compostos imprescindibles per a la vida, que a l’ingerir de forma equilibrada i en dosis essencials promouen el correcte funcionament fisiològic.

Les vitamines no poden ser sintetitzades (elaborades) per l’organisme (a excepció de la vitamina D), de manera que aquest solament pot obtenir-les a través dels aliments naturals o d’una aportació a través de suplements nutricionals.

Les vitamines es poden classificar segons la seva solubilitat: si ho són en aigua, hidrosolubles, i si ho són en lípids (greixos), liposolubles. En els éssers humans hi ha 13 vitamines, 9 hidrosolubles (8 de el complex B i la vitamina C) i 4 liposolubles (A, D, E i K).

La vitamina C, també anomenada àcid ascòrbic, és una vitamina hidrosoluble, necessària per al creixement i desenvolupament normals. El cos emmagatzema una petita quantitat d’aquesta vitamina i les quantitats sobrants, s’eliminen amb l’orina. Per evitar escassetat de vitamina C, cal prendre’n regularment.

És un nutrient essencial per a l’ésser humà, encara que no tenim el mecanisme per a la seva síntesi. Excepte els humans i altres primats, cobais i ratpenats; els altres mamífers, sintetitzen la vitamina C de forma natural en el fetge.

Les plantes sí que produeixen vitamina C, i a través de la dieta, suposen la nostra principal font d’aquesta vitamina.

La vitamina C es necessita per al creixement i reparació de teixits en totes les parts de el cos, com ara la pell, els tendons i lligaments, per curar ferides i cicatritzar, mantenir el cartílag, ossos i dents, …

La vitamina C també és antioxidant, és a dir, bloqueja el dany causat pels radicals lliures.

Com hem comentat, el cos humà no pot produir vitamina C per si mateix, ni emmagatzemar-la, per la qual cosa és molt important incloure aliments que continguin aquesta vitamina en la nostra dieta diària.

Tradicionalment, la vitamina C s’ha usat com a tractament i preventiu per a combatre el refredat comú, i si bé no s’ha pogut demostrar científicament, si que s’ha comprovat, que els refredats es passen més curts i els símptomes, més lleus.

Les principals fonts alimentàries de vitamina C, són totes les fruites i verdures, ja que totes contenen alguna quantitat de vitamina C, però especialment crues o sense coure.

Prendre poca quantitat de vitamina C pot produir símptomes, que impliquen malalties com l’anèmia, gingivitis i genives sagnants, cabell amb puntes partides, formació d’hematomes, mala cicatrització, mal d’articulacions, etc.

La principal malaltia greu deguda a la deficiència de vitamina C, és l’escorbut.

A la farmàcia Roser Miró recomanem Vitamina C 1000 mg Solgar Ester-C 90 comprimits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *