Vitamina D

La vitamina D o calciferol, és una de les vitamines liposolubles imprescindibles per a la salut física i mental.

És imprescindible en la formació normal dels ossos i de les dents, ja que la vitamina D ajuda al cos a absorbir el calci. El calci és un dels components principals dels ossos, encara que també és molt important per al sistema nerviós, muscular i immunitari.

Fins i tot sense saber-ho, la majoria de persones, presenten un nivell baix de vitamina D. S’estima que aproximadament el 60% dels adults i el 80% dels ancians presenten un dèficit de vitamina D.

Els símptomes físics d’una deficiència de vitamina D, poden incloure dolor muscular a les articulacions, inclòs el dolor d’artritis reumatoide, generalment en genolls, cames i malucs. També pot causar entre altres malalties, osteoporosi i raquitisme.

La vitamina D és un nutrient que ajuda a regular la quantitat de calci del cos humà. La deficiència de vitamina D fa que els ossos es debilitin i causin osteomalàcia en adults i raquitisme en nens. La vitamina D ajuda a prevenir l’osteoporosi.

D’altra banda, la vitamina D també afecta el sistema immunològic i ajuda a controlar afeccions autoimmunes com l’artritis reumatoide, la diabetis tipus 1 i l’esclerosi múltiple.

Els símptomes més habituals de la deficiència de vitamina D són la fatiga, dolor en les articulacions, dolor i debilitat muscular, dolor en els ossos, etc.

La vitamina D aporta efectes antiinflamatoris, pel que produeix alleujament en el dolor articular, quan la causa és una inflamació.

Es considera la deficiència de vitamina D, té relació directa amb l’artritis reumatoide, una afecció inflamatòria crònica, que afecta les articulacions, i, diversos estudis, indiquen que els que la pateixen, presenten menys vitamina C en sang, que els que no la pateixen .

Per prevenir tots aquests trastorns reportats, així com per millorar l’ànim i la depressió, es recomana la complementació de vitamina D.

Es pot obtenir la vitamina D de 3 maneres:

  1. A través de la pell, el cos produeix vitamina D de manera natural, després d’exposar-se la llum del sol (UV). L’inconvenient és que massa exposició a el sol, ocasiona l’envelliment de la pell, i pot causar càncer de pell.
  2. Encara que en menor mesura, a través de la dieta també es pot obtenir vitamina D, pel consum d’aliments rics en aquesta vitamina, com per exemple, la llet, els ous, els bolets o els peixos grassos, especialment el salmó o la tonyina .
  3. Mitjançant suplements nutricionals de vitamina D, o generalment en suplements multivitamínics que en portin. No s’automediqui i consulti el seu metge o farmacèutic, la quantitat que ha de prendre i durant quant de temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *